Arbete med arbetsmiljöfrågor

I en intervju med vårat arbetsmiljöombud från Linköping intresserar jag mig för hur man i praktiken arbetar med dessa frågor. Arbetet är lite inkognito, och syns kanske inte alltid så överdrivet tydligt. Att det däremot pågår ett stort arbete under ytan är det inget tvivel om.

Jan Berger arbetar som arbetsmiljöombud i Linköping sedan drygt ett år tillbaka. I December 2014 kommer han att fira 10-årsjubileum som anställd på Releasy.

Under våren 2013 blev Jan tillfrågad om han ville arbeta med dessa typer av frågor, då han har en bakgrund inom arbete som ledamot i ett fackförbund på en tidigare arbetsplats. Sedan dess har han hunnit med en tredagarsutbildning i Örebrotrakterna – en utbildning anordnad av Unionen.

Utbildningen var väldigt bra. Det var inte bara en massa teori utan dom hade tagit fram olika fall, som man i grupper fick diskutera kring. Vi lärde oss att arbeta utifrån olika modeller för hur man skulle arbeta med dessa typer av frågor. Vi fick även diskutera kring hur man kan arbeta både förebyggande, direkt och efteråt med olika typer av problem i det dagliga arbetet.” – Berättar Jan.

De fallen som Jan och de andra fick arbeta med under dessa tre dagar var bland annat kring utbrändhet, överarbete och fysiska arbetsskador. Fallen var hämtade från verkligheten, men avidentifierade så att man inte kunde igenkänna varifrån de kom. De fick sedan redovisa sina fall gruppvis. Ett fall tog ungefär en halv dag att arbeta med, berättar Jan.

Jan kom tillbaka till kontoret efter utbildningen med några nya modeller att arbeta utifrån. Han har därefter arbetat lite med olika fall från medarbetarna och menar att han ”Har fått upp ögonen lite mer och är mer uppmärksam på arbetsmiljön” sedan utbildningen. Bland annat har han hjälpt till i ett fall med en cykelolycka, med att anmäla skadan regelmässigt för att säkra för medarbetaren om olyckan skulle ge några men längre fram i tiden.

Just i detta fall gick det väldigt bra, men det är ändå bra att anmäla det. Man vet ju inte om det skulle bli några komplikationer framöver” säger Jan om händelsen.

Nyligen gick Jan en skyddsrond i lokalerna. Det innebär att man ser över allt i den fysiska arbetsmiljön. Lokal, utrustning och stolar ses över, städningen granskas, och man gör också en kontroll av brandsäkerheten – inkluderat bland annat att göra en kontroll av brandsläckare och brandfiltar. Jan har hittills fått några saker åtgärdade, som handlade om ett lås på en dörr som inte fungerade, och några lampor som behövdes bytas ut. Inför 2014 är hans plan att fortsätta arbeta med de åtgärder han noterat efter skyddsronden, tillsammans med de fall han från in från medarbetare direkt.

Vi har ju inga farliga maskiner direkt som vi kan göra oss illa på, utan mitt arbete handlar nog mer om att man kanske sitter fel på stolen eller andra ergonomiska frågor. Jag kollar runt så att allting fungerar så det ska, och att man har bra redskap att jobba med.” säger Jan.

Jan tipsar också om att man själv kan göra små saker för sin fysiska hälsa. Så som att se till att man sitter rätt i stolen och kanske till och med väljer att stå ibland, och sträcka på benen mellan varven.
Ett arbete som miljöskyddsombud innebär inte bara frågor om den fysiska arbetsmiljön, utan även om den psykosociala. Det kan handla om samverkan med andra kollegor och ett allmänt gott psykosocialt klimat. Några sådana frågor har Jan inte fått att arbeta med däremot, berättar han.

Om man vill komma i kontakt med Jan eller har några fler frågor kring hans arbete med arbetsmiljöfrågorna så kan man maila honom på skyddsombud@releasy.se

Jobbar du redan på Releasy Customer Management?

Var med i rekryteringen och hitta din nästa kollega!

email
@releasy.se
  • Annette Gren
  • Björn Olsson
  • Bojan Antolin
  • Camilla Bäckelin
  • Christina Boge
  • Christoffer Andersson
  • Daniel Engdahl
  • Emma Sjöqvist
  • Frans Claesson
  • Haris Sumic
Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor